Az önző király kegyeiben maradni – avagy a Tudor dinasztia valódi története

A Tudorok (The Tudors) egy televíziós sorozat, melynek középpontjában nem más áll mint a Tudor ház leghírhedtebb uralkodója, VIII. Henrik. 4 évadon, 38 részen keresztül megismerhetjük, a fiatalon uralkodóvá vált becsvágyó király igaz történetét.

A parádés szereposztás (Jonathan Rhys Meyers, Maria Doyle Kennedy, Natalie Dormer, Joely Richardson, Sam Neill) is önmagáért beszélhetne, ám ezzel még inkább csak élettelivé tették az izgalmakban, ármánykodásban, szexuális túlfűtöttségben bővelkedő lenyűgöző történelmi drámát. Már a VIII. Henriket játszó főszereplő, a repülőkről kitiltott, verekedő, iszákos ír szépfiú, Jonathan Rhys Meyers is megérne egy külön misét – bár nem hiszem, hogy VIII. Henrik valaha is így nézett volna ki – de ezt most talán hagyjuk is… Valószínűleg így könnyebben eladhatónak vélték az amúgy is igen felfokozottra sikeredett sorozatot. Azért a hölgyek figyelmébe kimondottan ajánlom Rhys Meyers urat!

“Azt hisszük ismerjük a történetet, de csak a végét ismerjük. Hogy a lényeget megértsük vissza kell térnünk az elejéhez.” – Valóban találó a mondat minden epizód elején VIII. Henrik szájából. Mind tudjuk, hogy 6 felesége volt, kettőt ebből – Boleyn Annát és Howard Katalint – ki is végeztetett. De nem tudjuk a miérteket és a mikénteket. Nos, most megismerhetjük a történetét – igaz, néhol időbeli, kronológiai elcsúszásokkal – de ezek nyilván fontosak voltak az események rugalmassága, izgalmassága érdekében. Valóban betekintést nyerhetünk VIII. Henrik uralkodásába, akit az államügyek fikarcnyit sem érdekeltek, ellenben a hatalom, az önkény, a becsvágy, a csábítás, a hedonizmus és nem utolsó sorban egy fiú utód nemzése, bármi áron. Ebben pedig segítségére van az álnok bíboros, Wolsey, akik mindenáron képes megszabadulni akár a hithű Aragónia Katalintól egy új románc végett, akár közbenjárni bármelyik gyermek törvénytelenné tételében.

És végül kiknek ajánlanám az érzelmektől, drámától túlfűtött sorozatot? Először is a kosztümös filmek rajongóinak, másodsorban azoknak akiket érdekel VIII. Henrik és feleségeinek élete – vagy például a csodaszép Boleyn Anna méltóságteljes búcsúja az élettől -, egyszóval a Tudor dinasztia fényűző és becsvágyó története. Azoknak, akik szerették a Kés/alatt sorozatot (bennem valamiért, a hatalom, a becsvágy, a fényűzés, a hedonizmus azonnal felébresztette a régi kedvenc sorozatom történetét – vagyis Christian Troy lehetne a mi modernkori VIII. Henrikünk?). És végül péntek esti kikapcsolódáshoz, egy finom pohár bor mellett, azoknak, akik kultúrában tartalmas, vagyis történelmileg alátámasztott sorozatot szeretnének nézni.

Czencz Vivien