Vad Fruttik az első Tatai Utcazene Fesztiválon

/Likó Marcellt, a Vad Fruttik énekesét Mákos Rebeka kérdezte/

A Tatai Utcazene és Művészeti Fesztivál idén első alkalommal várja a vendégeket. Július 27. és 29. között az Öreg-tó partján kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a nekik megfelelő programokat. A gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, valamint Halász Judit és az Alma együttes is zenél nekik, míg a nagyobbak különböző borokat kóstolhatnak, és a képzőművészethez is közelebb kerülhetnek. Azonban ha fesztiválról van szó, nem feledkezhetünk meg az éjszakai koncertáradatról sem. A felhozatal Tatán is remek hangulatot ígér: Tankcsapda, Kiscsillag, Maszkura és a Tücsökraj, Péterfy Bori, Edda, Lord. A fellépők között a Vad Fruttik együttes is megtalálható.

A fiúk egész nyáron koncerteznek, és erről a fesztiválról sem hiányozhatnak, július 29-én, a zárónapon láthatja őket a közönség. A Vad Fruttik mire készül Tatán, hogy telik a fesztiválszezon és a nyár? Az együttes énekese, Likó Marcell válaszaiból kiderül.

– Idén szervezik meg először a Tatai Utcazene és Művészeti Fesztivált, ahol ti is felléptek. Mit vársz az eseménytől?

– Az utcazene fesztiválok közül eddig csak a veszprémit ismertem, de az nagyon bejött. Nálunk ilyenkor felpezsdül az élet, tele van a város emberekkel, jó ezt megtapasztalni. Igazi mediterrán hangulat alakul ki egy ilyen fesztivál alatt, amit nagyon szeretek. Valami ilyesmire számítok Tatán is, az Öreg-tó partján.

– Mit jelent számodra, hogy a fesztiválokon több ezer ember áll a színpad előtt és énekli veled a dalokat?

– Természetesen nagyon jó érzés. Nem volt az olyan régen, amikor még gitárom se volt, sőt az sem a régmúlt, amikor már volt gitárom, de csak az erkélyen játszottam, hogy felfigyeljenek rám a lányok. Később zenéltem aluljárókban és kocsmákban, mindenfelé, ahol fel lehetett lépni. Hosszú évekbe telt, mire a Vad Fruttikkal ismertek lettünk. Eleinte csak kis helyeken, apró klubokban zenéltünk, aztán elkezdtek minket fesztiválokra hívni, most pedig már nagyszínpadokon lépünk fel. Még ma is izgulok minden egyes koncert előtt.

– Az ismertséget megszoktad már?

– Néha még most is furcsa, de nincs bajom azzal, ha felismernek vagy aláírást kérnek. Azt hiszem, elég közvetlen vagyok, amúgy is szeretek emberek között lenni. Veszprémben például azt kedvelem, hogy otthon vagyunk, ezért nem kezelnek minket sztárként. Pont ezért a múltkor még én is meglepődtem, amikor egy turkálóban kértek tőlem autogramot… Sőt, képzeld, nemrég a strandon is felismert valaki! Gondoltam is magamban, hogy hozhatott volna egy lángost 🙂

– Az nem kellemetlen, hogy egy szál fürdőgatyában voltál?

– Kellemetlenebb lett volna nudizás közben…

.

– A tatai fesztivál elég sok lehetőséget nyújt az érdeklődőknek. Egy-egy helyszínen jut idő arra, hogy koncert után ti is szétnézzetek, és részt vegyetek különböző programokon?

– Sajnos nem valószínű, mert az a hetünk nagyon húzós lesz. Csütörtökön Romániában, Tusványosfürdőn koncertezünk, aztán alszunk egyet és megyünk Debrecenbe. Másnap elutazunk Csornára, aztán július 29-én, vasárnap onnan érkezünk meg Tatára. Ha lesz rá időnk és energiánk, szeretnénk körbenézni a fesztiválon, de még nem tudom, hogy belefér-e. Egyébként a tatai rajongóink is meghívtak minket egy tepertőzős, bográcsozós kerti partira. Jó lenne a koncert előtt velük is találkozni, ha már ilyen kedvesen invitáltak minket.

– Az idei fesztiválszezon elég sűrű a Vad Fruttik számára, bírjátok a tempót?

– A nyári átlag, hogy heti két – három koncertünk van, ami azért nem elviselhetetlenül sok. Most inkább az a nehéz, hogy a fesztiválfellépések közben készítjük az új lemezünket. Jelenleg ott tartunk, hogy a zenei alapokra próbálok szövegeket írni. Ehhez befelé fordulásra és egy kis pihenésre lenne szükségem, de erre mostanában kevés lehetőség nyílik. Még nem érkezett el a zenekari próbák ideje, de már az sincs messze. Az új lemez stílusa egyébként kicsit más lesz, mint az eddigieké volt. Több lesz az elektronika, és a kísérletező tánczene.

– Lesz lehetőségetek pihenni és nyaralni, vagy az új lemez megjelenéséig már nincs megállás?

– A fesztiválszezonban semmiképpen sem tudunk lassítani, de tervezzük, hogy szeptember végén egy hétre kivonjuk magunkat a forgalomból. Tavaly az egész zenekar együtt volt Horvátországban, ami nagyon jól sikerült. Azt még nem tudjuk, hogy ez idén összejön-e, de jó lenne.

– Az ember azt gondolná, hogy ha szinte az egész évet együtt töltitek, akkor nyaralni már mindenki a barátnőjével vagy a családjával menne. Miért fontos számotokra a közös pihenés?

– Azért, mert mi nem együtt zenélő munkatársak, hanem barátok is vagyunk. Csak akkor tudunk értékelhető zenét csinálni és erős koncerteket adni, ha közben mi is jól érezzük magunkat.  Egy ilyen nyaralás pedig jó alkalom arra, hogy kikapcsolódjunk, és ne csak a munkáról/zenélésről beszélgessünk, hanem úgy lehessünk együtt, mint más normális emberek.

A veszprémi srácok még egy darabig tehát nem lassítanak a tempón, teljes odaadással készülnek és koncerteznek, a közönség pedig változatlanul imádja őket. Július 29-én, Tatán is a megszokott, hamisítatlan Vad Fruttik – hangulatot várhatjuk tőlük.

További információk az együttesről:

www.vadfruttik.hu

További információk a Tatai Utcazene és Művészeti Fesztiválról:

www.tataiutcazene.hu

Mákos Rebeka

Fotók: PR Garden