Vérszipoly – szex, vér, humor a Mikroszínpadon

Vérszipoly (11)/Csabai Szilvia írása/

Nagy fába vágta a fejszéjét a Thália Színház Mikroszínpadának társulata. A vérbő komédiaként is reklámozott musicalt a nyolcvanas években álmodta színpadra Philip István és Bárány Ferenc. A darab rövid, de minden megtalálható benne, ami a mai vámpír sztorik részeként fellelhető. A klasszikus vígjáték elemeit jól vegyíti a mai igényekhez idomuló „véres” és szexorientált alkotórészeivel.

.

Vérszipoly (46)

.

A musicalt egyszerű, ám humoros szövegének rímes formája és a jeleneteket elválasztó, szintén a rekeszizmokat nem kímélő betétdalok tették színessé. A poénok, csak úgy szikráztak a színészek szájából, nem engedve, hogy egy percre is másfelé figyeljen a közönség. Az egész előadás alatt érezhető volt, hogy a színészek is jól érzik magukat „alkalmi bőrükben”, könnyed stílusban kamatoztatták tehetségüket, tánctudásukat. Rímelés közben kellemes benyomást keltve, fesztelenül mozogtak a színpadon. A nézők úgy érezhették a darab részévé válnak, mintha csak saját otthonukban, a családi fészekben zajlanának a történések egy jó hangulatú délután.

.

A rendező nagyon jól átlátta a picike színpad előnyeit és hátrányait. Maximálisan kihasználta a jelenetek elválasztására az egyszerű, ám de szemléltető díszletet. Külön kiemelkedő, hogy a dalok élő zongorakíséretét szintén beleépítette az előadásba és ez egyedi varázslattal fűszerezte a darabot. Már-már családias idillt alakított ki a nézőkkel a fülbemászó dallamok eljátszása közben.

Vérszipoly (50)A Vérszipolyt ajánlom mindazon színházat és jó humort kedvelő embernek, akik egy kikapcsoló, a világ problémáitól mentes estét szeretnének eltölteni családjukkal, barátaikkal és persze nem utolsó sorban a Mikroszínpad színészeivel. Kellemes, „véres” estét kívánok!

Szereplők:

Vérszipoly: Ficzere Béla

Grófnő: Köllő Babett

Öreg gróf: Putz Attila

Fiatal gróf: Göth Péter

Bérszipoly: Bolyóczki Botond / Bus István

Banya: Álmosd Phaedra

Produkciós asszisztens: Németh Dóra

Koreográfus: Göth Péter

Jelmez, kellék: Zbiskó Betti

Produkciós vezető: Putz Attila

Rendező: Ficzere Béla

A Thália színház ajánlása:

„Jaj, de sanyarú a vámpír élet!
Régen minden nyak a vámpíré lett –
Ám ma kutyába se vesznek, s életlen fogunk!

Régen minden ember bújt előlem,
Ám ma vígan űznek gúnyt belőlem,
De hogyha nem lapul hiúz e nőben,
Ma vért szopunk!”

Adott egy kielégítetlen, szerelemre éhes ifjú grófné, akinek fixa ideája, hogy vágyait egy vámpír elégítené ki a legjobban. Adott egy öregecskedő gróf, aki a problémát egy álvámpír felbérelésével orvosolná. Szándékai szerint a helyi téesz egyik parasztja – aki fusiban vámpírjelmezben hozza a frászt az arra kijelöltekre – jól megijeszti a grófnét, aki emiatt kigyógyul a beteges vámpírmániából. A briliáns tervet azonban keresztülhúzza, amikor színre lép az igazi vámpír…

Csabai Szilvia

További információk: http://www.thalia.hu/eloadasok/v%C3%A9rszipoly-%3F-egy-v%C3%A9rb%C5%91-kom%C3%A9dia

Fotók: Thália Színház / Kállai-Tóth Anett