Visszatérés csodaországba: az őszi MondoCon

/Tirpák Barbara beszámolója/

A szürke hétköznapok kérlelhetetlenül jönnek-mennek, mi pedig folyamatosan áhítozunk valami után, ami kiránt bennünket a valóságból, és megszínesíti kicsit a mindennapi életünket. Nos, aki október 13-14-én a Hungexpóra látogatott, színekben nem szenvedett hiányt. A hétvégén került ugyanis megrendezésre a 2012-es őszi MondoCon!

.

Az évente kétszer felépülő varázsvilág ismét tárt karokkal várt minden érdeklődőt, a japán rajzfilmek, a jelmezviselés és az ázsiai kultúra szerelmesei nem unatkoztak egy percet sem! A Kultúrprojekt idén másodjára vett részt a rendezvényen, ám ezúttal sem kellett csalódnunk. A hangulat garantált volt, jókedvre derült mindenki, aki részese lehetett az őszi MondoCon mesebeli világának.

.

A jelmezkészítők ezúttal is kitettek magukért, sőt, azt kell, mondjam, a választék ez alkalommal még az előzőnél is színesebbnek bizonyult. A szebbnél szebb kosztümök között kószálva a legkülönfélébb gondolatok jártak a fejünkben, Hófehérke ébenfekete hajára pillantva például, hogy „A Disney ide is elért?”, vagy egy napszemüveges, fehér inges fiatalembert látva, hogy „Csak nem Gangnam Style!?”. Persze PSY már-már kultikussá vált zenéje és tánckoreográfiája valóban nem maradhatott ki, különösen nem egy ázsiai kultúrát felelevenítő rendezvényről, a K-Pop sztár poszterei ugyanis lépten- nyomon visszaköszöntek.

.

Persze ahogy elsuhantunk Jack Sparrow és a számtalan anime szereplő mellett, a különböző termek mágnesként húztak maguk felé. Ismét elidőztünk a karaoke teremben, ahol lelkes rajzfilmfigurák bűvöltek el bennünket énekükkel, s megbabonázva néztük az AMV vetítést a nagyteremben. Az AMV, ami az Anime Music Video rövidítése egy zenés összevágást jelent, mely különböző animékből dolgoz fel jeleneteket, az alávágott zene hangulatát, és a történetet felidézve. Ahogy ezeket a néhány perces videókat figyeltük, mi is megihletődtünk, éppen ezért, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem szemléltessük is, a Kultúrprojekt készített nektek egy ilyen összevágást, amit alább meg is tudtok tekinteni.

 

A programok között bandukolva megtöltötte orrunkat a sushi bárból kiszűrődő japán ételek jellegzetes illata, s tekintetünket kérlelhetetlenül vonzotta a langyos őszi időben piknikező résztvevők barátságos légköre. Az egyik talán legvonzóbb tulajdonsága a rendezvénynek, hogy minden korosztály és mindenféle kultúra képviselteti magát, de klikkesedésnek a legkisebb nyoma sincs. Itt mindenki elfogad mindenkit, és a közös érdeklődés hatalmas összekovácsoló erő. Egyetlen dolgot kezdtem hiányolni néhány röpke pillanatig, de aztán nyomban fel is tűnt a szemem előtt hiányom tárgya, a jelmezes fiatalok jellegzetes, „Free hug” feliratú táblája. És valóban, az ingyen ölelés itt teljesen természetes jelenség, néha más nem is kell egy új barátság kialakulásához. (Volt “deluxe hug” is 20 forintért… minőségi ugrás, egy kicsit anyagiasabb barátság felé. szerk.)

Pandora Hearts, Pokemon, Naruto, Star Wars, vagy Alíz Csodaországban. Minden jelmeznek megvan a maga története, s aki idelátogat, részese lehet ezeknek a történeteknek. Néhány óráig te is lehetsz tündér, ninja, vagy amit csak el lehet képzelni, versenyeken vehetsz részt és megnézheted, hogy néznél ki anime figuraként, egy a lényeg: Érezd jól magad, légy nyitott, hiszen izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal vár a MondoCon!

Tirpák Barbara

LÉPTETHETŐ KÉPGALÉRIÁNK:

[meteor_slideshow slideshow="mondocon"]

Végezetül a szerkesztő gyermeki énjének kedvence, a Kultúrprojekt olvasóinak kedvéért meglepően jól táncoló birodalmi osztagos: